De Naaimiekes

logo_naaimiekes
Het verhaal van De Naaimiekes begint in de herfst van 2012.
Het ‘Allemaal Rokjes’-boek van Mme ZsaZsa is op dat moment een topper en ook wij kunnen niet aan de drang weerstaan om achter een naaimachine te kruipen en onze kleerkast te vullen met allerlei zelfgemaakte rokjes.
Wij, dat zijn enkele jonge vrouwen (de meesten onder ons zijn al mama) uit de omgeving van het Pajottenlandse dorpje Herfelingen. We geven onszelf de ludieke naam ‘De Naaimiekes’.
We huren een professionele naaister in die ons de eerste steken op onze naaimachine leert maken. 10 lessen lang leren we alles over draadspanning, omzomen, maten opnemen … De eerste rokjes rollen vanonder de machines en op feestjes worden elkaars creaties gekeurd en bewonderd.

In de periode van die naailessen wordt bij onze dochter Janne een neuroblastoom (een kwaadaardige tumor) in de hals vastgesteld. Ze is dan net 1 jaar geworden.
Heel veel zorgen en ongerustheid, ritjes van en naar het ziekenhuis, onderzoeken en gesprekken met dokters en verpleegkundigen maken op dat moment deel uit van ons leven.
Ik stop een tijdlang met werken om bij Janne te kunnen zijn.
Maar op woensdagavond trek ik met mijn naaimachine naar onze parochiezaal. Even de gedachten voor de volle 100 % op stof en garen helpen mij de gedachten te verzetten. Maar vooral de bemoedigende en hartverwarmende gesprekken tussendoor doen heel veel deugd. Die Naaimiekes, dat zijn topwijven.

Intussen zijn we september 2013. Janne heeft een chemokuur en operatie achter de rug en de tumor lijkt verdwenen. De rust is teruggekeerd.
Op Studio Brussel hoor ik het nieuwe concept voor Music for Life. Ik wilde al lang iets terug doen voor de organisaties die ons in die moeilijke tijd hebben ondersteund. Het idee om dekentjes te naaien ten voordele van het Kinderkankerfonds is geboren!

009.JPG.h380.JPG.568
Die eerste actie is een succes. We krijgen 2 grote dozen vol stof geschonken door zwangerschapskledingmerk Fragile en organiseren enkele stiknamiddagen. In no-time zijn onze dekentjes uitverkocht en we kunnen afkloppen met het onverhoopte bedrag van 3200 €. We gaan helemaal uit ons dak als we het bedrag live op de radio mogen aankondigen bij Linde.

Linde

Een nieuwe actie in 2014 voor het Kinderkankerfonds kan dus niet achterblijven. We zien het wat grootser dan het vorige jaar. Dit jaar stikken we een hoop slabbetjes, knuffeldoekjes, pamperzakjes, sleutelhangers, turnzakjes en kussens bij elkaar. In totaal meer dan 500 unieke stuks!

IMG_4123

Dit keer verkopen we op onze eigen geschenkenbeurs. De plaatselijke parochiezaal wordt op een zondagnamiddag omgetoverd tot een gezellig marktje met verschillende standen met juweeltjes, keukenhulpjes, bloemstukjes, stoffen, kaartjes, kleding … Elke standhouder schenkt 10 % van zijn opbrengst die dag aan ons goede doel. De beurs is een succes en ook nu zijn we zo goed als uitverkocht.

IMG_4140

We halen het recordbedrag van 5000 € en trekken opnieuw naar Boom om onze opbrengst en enkele kussentjes live aan Linde te overhandigen.

10847914_10204689835861696_8615688276622515234_n

En zo belanden we in 2015. Opnieuw plannen we een stikweekend en onze geschenkenbeurs tijdens de eerste zondag van december wordt een succes!

IMG_3251.JPG

Dit jaar maken we pennen- en toiletzakjes, draagtasjes, portemonneetjes en nog veel meer leuks. We halen opnieuw een recordbedrag (5350 €!) op en zakken af naar Boom om daar onze opbrengst live bij Eva aan te kondigen.

Micro

In 2016 zijn we al aan ons 4e Naaimiekes-jaar. Ook nu gaan we volop aan de slag. Wolkenkussentjes, verjaardagskronen, vlaggenlijntjes vliegen van onder onze machines, onze geschenkenbeurs wordt opnieuw een succes!

IMG_4711

5300 € halen we op en dat gaan we fier afgeven tijdens De Warmste Week in Boom. Check zeker ons filmpje!

Processed with VSCO with g3 preset

In 2017 zijn we toe aan een jubileumjaar, de ideeën beginnen al te borrelen. Tot dan?!

Wil je op de hoogte gehouden worden van onze acties? Volg ons dan zeker op Facebook of Instagram.

4 reacties op ‘De Naaimiekes

  1. Toevallig kwam ik op jullie website! Proficiat met dit superleuke initiatief! Ik was op zoek naar inspiratie om een naaiactie op touw te zetten voor het kinderkankerfonds. Mijn zoontje heeft in 2014 leukemie gehad. Het zou fijn om wat tips te krijgen/ haalbare naaiprojecten / van hoe jullie het hebben aangepakt.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s